KOSMOS 9

- AREA 51

søndag den 24. maj 2009

Burma 's San Suu Kyi er fastsat for retssagen

Af Jonathan Head
BBC News, Bangkok

Burma 's oppositionsleder Aung San Suu Kyi går på retssagen om gebyrer i forbindelse med et besøg i sit hjem af en amerikaner, der svømmede over en sø for at nå det.

Anklagerne mod fru Suu Kyi, der har tilbragt 13 af de sidste 19 år i husarrest, i vid udstrækning er blevet fordømt som grundløse.

Hvis han findes skyldig, hun står over for en fængselsstraf på tre til fem år.

Hun kunne også blive udelukket fra at anfægte første meningsmålinger i 20 år, som juntaen har planer om at holde i 2010.

'Påskud '

Denne retssag finder sted i en sådan hast og hemmeligholdelse, og om sådanne bizarre afgifter, at det allerede er blevet afvist som en farce af mange regeringer rundt om i verden.

Profil: Aung San Suu Kyi 'indbrudsalarmsystemer '

Inside Burma 's Insein fængsel

Ms Suu Kyi bliver forsøgt fordi tidligere i denne måned en amerikansk godt wisher ankom, uindbuden, på ryggen plænen i Rangoon efter svømning tværs af en sø.

Hendes advokat siger, at hun vil påberåbe sig ikke skyldige afgifter for at overtræde vilkårene for hendes husarrest. Han siger hun spurgte manden til at forlade, men han påberåbte udmattelse og fik lov til at overnatte.

Under alle omstændigheder er hendes hjem er en af de mest tæt bevogtet steder i Rangoon. Ms Suu Kyi 's tilhængere tror, at de militære myndigheder skal have gjort det muligt for mennesket at nå det, da han forsøgte samme stunt i november sidste år.

Ligesom tidligere politiske forsøg holdt bag fængslet mure, er der ingen udsigt til denne ene opfylder alle internationale standarder for retfærdighed. Hendes juridiske team vil have ringe mulighed for at placere en forsvar.

Den misforståede udnytte af en tilsyneladende velmenende person har nu givet militæret regeringen et påskud til at holde Burma 's (Myanmar) mest populære politiker låst op, mens den forbereder sig til et valg, som ser ud til at forlade generaler kører landet for mange år fremover.